Een relatie op het werk, werkt dat?

Het cliché van de directeur met zijn secretaresse is nagenoeg uitgestorven, maar relaties op de werkvloer komen vaker dan ooit voor in Nederland. Volgens meerdere onderzoeken en enquêtes heeft een significant deel van de werknemers weleens een relatie gehad met een collega. De percentages variëren, maar schattingen suggereren dat tussen de 10% en 20% van de werknemers op enig moment een romantische relatie op het werk aangaat. Waar ligt dat aan en is het wel verstandig om iets te beginnen met een collega? BeterVrouw probeert licht te werpen op dit fenomeen.

 

Zijn werkrelaties succesvoller?

Uit onderzoek gedaan naar het succes van relaties die op de werkvloer zijn begonnen, blijkt dat er geen eenduidige resultaten zijn die aangeven dat werkrelaties per definitie succesvoller of minder succesvol zijn dan relaties die buiten het werk ontstaan. Wel bieden deze studies en enquêtes inzicht in de dynamiek en de unieke aspecten van dergelijke relaties:

  1. Langdurige relaties: Verschillende onderzoeken tonen aan dat werkplekrelaties vaak resulteren in langdurige relaties of zelfs huwelijken. In sommige onderzoeken wordt gesuggereerd dat paren die op de werkplek zijn begonnen, een sterke basis hebben, omdat ze elkaar in verschillende situaties meemaken, zoals tijdens stressvolle werkprojecten of in teamverband.
  2. Diepere connectie: Werknemers die samen veel tijd doorbrengen, ontwikkelen vaak een diepere band. Dit kan een positieve invloed hebben op de relatie, omdat beide partners elkaar op een professionele én persoonlijke manier leren kennen. Deze gedeelde ervaringen kunnen de relatie versterken.
  3. Hogere scheidingspercentages bij leidinggevende-ondergeschikte relaties: Relaties waarbij een machtsverschil bestaat, zoals tussen een leidinggevende en een ondergeschikte, kunnen uitdagender zijn en hebben vaker een hoger risico op mislukking. Dit komt door de professionele en persoonlijke spanningen die kunnen ontstaan, evenals mogelijke druk van buitenaf.
  4. Risico’s op werkgerelateerde spanningen: Werkplekrelaties kunnen extra druk ervaren door de voortdurende nabijheid van elkaar en de moeilijkheid om werk en privé gescheiden te houden. Dit kan leiden tot conflicten die de relatie onder druk zetten, vooral als er professionele onenigheid is of als een van de partners van baan verandert.
  5. Succes hangt af van openheid en communicatie: Een cruciale factor voor het succes van werkplekrelaties is open communicatie en het vermogen om werk- en privéleven te scheiden. Stellen die hierin slagen, hebben een grotere kans op succes, vooral als ze de relatie op een volwassen en professionele manier kunnen managen.

 

Waar loop je de grootste kans?

Sommige professionele sectoren lijken vatbaarder voor het ontstaan van romantische relaties tussen collega’s. Dit kan te maken hebben met de mate van samenwerking, de werkomgeving, de gemiddelde leeftijd en de hoeveelheid tijd die werknemers met elkaar doorbrengen. Uit onderzoek blijkt dat de volgende sectoren bovengemiddeld vaak werkplekrelaties zien en waarom:

  • Zorgsector: lange diensten, stressvolle situaties, veel emoties
  • Onderwijssector: nauwe samenwerking, gedeelde ervaringen, veel emoties
  • Horeca en toerisme: informele sfeer, onregelmatige uren, hoge werkdruk

Ook andere sectoren waar de werkdruk en werktijden onregelmatig zijn, zoals het bankwezen of de entertainment sector, blijken bovengemiddeld te scoren in dit opzicht.

 

Wie neemt het initiatief?

Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat juist mannen of vrouwen vaker een relatie op het werk beginnen. Wat wel naar voren komt uit onderzoeken is dat mannen vaker geneigd zijn om relaties op het werk als acceptabel te beschouwen en daarbij minder tegenargumenten in overweging nemen. Vrouwen kunnen daarenteger voorzichtiger zijn om een relatie aan te gaan vanwege risico’s zoals het bestaan van een machtsverhouding tussen de partners of een mogelijke verstoring van de werksfeer.

De meeste bedrijven verbieden deze relaties niet, maar stellen beleid op om werkplekrelaties in goede banen te leiden, zoals duidelijke richtlijnen of verplichte meldingen wanneer een relatie ontstaat.

 

Conclusie:

Hoewel werkplekrelaties niet inherent meer of minder succesvol zijn dan andere soorten relaties, lijken ze vaak uit te monden in langdurige verbindingen, vooral wanneer de partners in staat zijn om een goede balans te vinden tussen hun professionele en persoonlijke levens. Echter, relaties met een machtsverschil of waarbij werkgerelateerde conflicten een rol spelen, hebben een hoger risico op mislukking.

Hoewel werkplekrelaties in vrijwel elke sector voorkomen, zijn ze vaker te zien in sectoren waar intensieve samenwerking en lange werktijden de norm zijn. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat collega’s elkaar goed leren kennen en een persoonlijke band kunnen opbouwen die soms uitmondt in een romantische relatie.

 

Wat zou jij doen? Zou jij je baan opgeven voor de liefde? Laat het ons weten. Maak hier je keuze.