Hoe het Voetbal Geen Mannensport Meer Is

Samen op de bank en tribune – waarom voetbal eindelijk voor iedereen is

Dat voetbal een sport is die gespeeld, bekeken en onderwezen werd door (en voor) mannen, is al lang niet meer zo. Vandaag de dag is voetbal een sport die mannen en vrouwen evenveel aanspreekt, zowel op het veld als voor de televisie. Hoe is die verschuiving tot stand gekomen en hoe wordt dit zichtbaar tijdens het Europees kampioenschap? Een blik op de voornaamste factoren die hieraan bijdragen.

Groeiende Populariteit van Vrouwenvoetbal 

De populariteit van vrouwenvoetbal is de afgelopen jaren enorm gestegen. Dit is mede te danken aan de successen van toernooien zoals het FIFA Women’s World Cup, dat in 2019 wereldwijd meer dan een miljard kijkers trok. In landen zoals de Verenigde Staten keken meer vrouwen dan mannen naar deze wedstrijden, wat aantoont dat vrouwenvoetbal een groot publiek heeft weten te trekken. In Nederland zorgde het winnen van het EK 2017 door het nationale vrouwenelftal voor een ongekende populariteitsboost. Deze groeiende interesse is een duidelijke indicatie dat voetbal als kijksport niet langer exclusief door mannen wordt gedomineerd.

Coaching en Analyses door Vrouwen

Vrouwen drukken in toenemende mate hun stempel op het voetbal als coaches en analisten. Sarina Wiegman, die het Engelse vrouwenvoetbalteam naar EK winst in 2022 leidde, is een uitstekend voorbeeld van een succesvolle vrouwelijke coach. Daarnaast zijn er vrouwelijke analisten en presentatoren zoals Leonne Stentler, Hélène Hendriks en Barbara Barend die als bekende televisiepersoonlijkheden alom gerespecteerd worden voor hun hun voetbalkennis en -inzichten.

Betere Media-aandacht en Promotie

De media spelen een cruciale rol in het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwenvoetbal. Het wereldwijde sportnetwerk ESPN zendt elk weekend live wedstrijden uit de Vrouwen Eredivisie uit en de NOS toonde dit seizoen de Vrouwen Champions League. Deze gelijke media-aandacht heeft geholpen om een breder publiek aan te trekken en de betrokkenheid van vrouwelijke kijkers te vergroten. UEFA en nationale voetbalbonden investeren fors in de promotie van vrouwenvoetbal met een inclusiever publiek als gevolg.

Inspirerende Vrouwelijke Rolmodellen

Bekende vrouwelijke voetballers zoals Aitana Bonmati, Sam Kerr en onze eigen Lieke Martens zijn rolmodellen geworden voor zowel meisjes als jongens. Hun prestaties en publieke profielen hebben bijgedragen aan de acceptatie en populariteit van vrouwenvoetbal. Clubs zoals FC Barcelona, Chelsea FC en Olympique Lyon zijn de laatste jaren succesvoller, zowel nationaal als Europees, met hun damesteams dan de heren.

Succes van Nationale Vrouwenteams

Het succes van nationale vrouwenteams in internationale toernooien heeft een grote impact gehad op de populariteit van vrouwenvoetbal. Het Amerikaanse vrouwenvoetbalteam, met vier WK-titels en vier olympische gouden medailles, is een van de meest succesvolle nationale teams aller tijden voor zowel mannen als vrouwen. In Europa hebben teams zoals Spanje, Engeland en ook Nederland in recente jaren hun stempel gedrukt op het internationale toneel, met EK en WK finales tot gevolg.

Voetbal als Gezins- en Gemeenschapsevenement 

Voetbal kijken is steeds meer een gezins- en gemeenschapsactiviteit geworden. Publieke kijkevenementen, fanparken en de rol van sociale media hebben bijgedragen aan een diverser kijkerspubliek. Dit is goed zichtbaar op de tribunes bij het Europees kampioenschap waar fans van alle leeftijden en geslachten samenkomen om de wedstrijden te volgen, wat uiteindelijk ook de populariteit van het toernooi doet groeien.

Conclusie

Al met al is voetbal geen mannensport meer, maar een familiesport waarin jongens en meisjes vandaag de dag gelijk optrekken. De groeiende populariteit van vrouwenvoetbal, de rol van vrouwen als coaches en analisten, gelijke media-aandacht, inspirerende rolmodellen, en het succes van nationale vrouwenteams dragen allemaal bij aan een inclusiever voetbalpubliek. Tijdens evenementen zoals het Europees kampioenschap wordt duidelijk dat voetbal een sport is die door iedereen wordt omarmd, ongeacht geslacht. Voetbal is nu echt een sport voor iedereen.

 

Vind jij dat vrouwen hebben laten zien net zoveel van voetbal te weten als mannen of kijk je toch liever naar mannelijke analysten? Wat vind jij? Laat het ons weten. Maak hier je keuze.