Seks, mag het wat vaker?
Volgens het onderzoek Monitor Seksuele Gezondheid 2023, uitgevoerd door kenniscentrum Rutgers, is slechts 56% van de vrouwen tevreden met hun seksleven, wat een aanzienlijke daling is vergeleken met eerdere jaren. Een van de redenen voor deze afname in tevredenheid kan liggen in de veranderende verwachtingen en behoeften binnen relaties. Veel respondenten geven aan dat ze tevredener zijn met de kwaliteit dan met de kwantiteit van hun seksleven. Zo zijn drie van de vier vrouwen tevreden met de emotionele verbondenheid tijdens seks, maar minder dan de helft (48%) is tevreden over de frequentie ervan.
Verder blijkt dat seksuele problemen, zoals een gebrek aan open communicatie over wensen en verwachtingen, een rol kunnen spelen bij de daling in tevredenheid. Een nadere blik op de factoren die de waardering van ons seksleven bepalen:
Trends in ons seksleven
De trend onder vrouwen qua tevredenheid over hun seksleven in de afgelopen 30 jaar richt zich vooral op:
- Toename van openheid in communicatie: Vanaf de jaren ’90 is er een stijgende trend in de openheid waarmee vrouwen over hun seksualiteit praten. Deze verandering heeft bijgedragen aan een groeiend bewustzijn over seksuele rechten en plezier. Hierdoor steeg de tevredenheid in het begin van de 21e eeuw, toen onderwerpen zoals seksuele autonomie en genot meer bespreekbaar werden.
- Daling in tevredenheid vanaf 2010: Uit rapporten, zoals die van Rutgers, blijkt dat de tevredenheid vanaf 2010 begon te dalen. In 2017 gaf 77% van de vrouwen aan tevreden te zijn, maar dit daalde naar 56% in 2023. Een verklaring hiervoor is dat vrouwen meer nadruk zijn gaan leggen op emotionele verbinding en communicatie in hun seksuele relaties, maar dat deze behoeftes vaak onbeantwoord blijven in relaties.
- Meer focus op kwaliteit dan kwantiteit: Hoewel de frequentie van seks de afgelopen decennia is afgenomen, hechten vrouwen meer waarde aan de kwaliteit van hun seksuele ervaringen en verbondenheid met hun partner. Ondanks de dalende tevredenheid blijft de algemene score die vrouwen hun seksleven geven rond een 7,0.
- Seksuele problemen en stressfactoren: Stress, werkdruk, en psychologische factoren, zoals onzekerheden rond lichaam en performance, spelen ook een grotere rol in de daling van seksuele tevredenheid. Dit is vooral in recente jaren duidelijker waarneembaar geworden.
In de loop van 30 jaar is er een duidelijke verandering waarneembaar in de verwachtingen van vrouwen rondom hun seksleven: van een focus op de fysieke aspecten zoals bevrediging en plezier naar een bredere behoefte aan emotionele verbondenheid en communicatie, terwijl externe stressfactoren de tevredenheid negatief beïnvloeden.
Belangrijke veranderingen
Het onderzoek van Rutgers laat ook enkele opvallende veranderingen onder zien ten opzichte van voorgaande jaren. De voornaamste drie zijn:
- Afname in het belang van seks: Het percentage vrouwen dat seks belangrijk vindt, is gedaald van 73% in 2017 naar 50% in 2023. Dit kan te maken hebben met veranderingen in levensstijlen, werkdruk en andere externe factoren die een grotere rol spelen in het leven van vrouwen.
- Verandering in anticonceptiegebruik: Het gebruik van de anticonceptiepil is afgenomen van 30% in 2017 naar 24% in 2023. Tegelijkertijd is het gebruik van de spiraal toegenomen van 17% naar 21%. Dit toont een verschuiving naar langdurige, hormoonvrije anticonceptiemethoden, waarbij steeds meer vrouwen aangeven geen hormonen te willen gebruiken.
- Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag: Het percentage vrouwen dat te maken heeft gehad met seksueel geweld is nog steeds zorgwekkend hoog, met 24% van de vrouwen die ooit in hun leven seksueel geweld hebben meegemaakt. Dit cijfer is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd en blijft een groot probleem.
Deze veranderingen laten zien dat er een verschuiving plaatsvindt in hoe vrouwen hun seksualiteit beleven en prioriteren, waarbij er meer aandacht is voor emotionele connectie, vrijheid in anticonceptiekeuzes, en een grotere behoefte aan veiligheid en respect in seksuele relaties.
Is jouw seksleven fijn, maar mag het inderdaad wel wat vaker? Wat vind jij?