Je bent wie je date en omgekeerd!

Homogamie, (n)ooit van gehoord?

Homogamie is het sociologische concept dat verwijst naar de neiging van mensen om romantische relaties aan te gaan of te trouwen met iemand die vergelijkbaar is met hen. Denk hierbij aan kenmerken zoals sociaal-economische status, opleiding, religie, etniciteit, leeftijd en fysieke kenmerken. In essentie betekent het dat wij vaak een voorkeur hebben voor een partner die “op ons lijkt” in termen van fysiek, achtergrond en levensomstandigheden.

 De reden voor deze voorkeur is niet zozeer genetisch als wel sociaal bepaald en komt vooral door 3 factoren:

  1. Sociale context: Mensen ontmoeten vaak hun partner binnen hun eigen sociale kring, zoals vrienden, familie, school, of werk, waar mensen meestal al gemeenschappelijke kenmerken delen.
  2. Gedeelde waarden en interesses: Mensen die op elkaar lijken qua achtergrond, hebben vaak vergelijkbare waarden, normen en doelen, wat de kans op een succesvolle relatie kan vergroten.
  3. Sociale druk: In sommige culturen en gemeenschappen wordt homogamie aangemoedigd om de stabiliteit en voorspelbaarheid van relaties te waarborgen.

 Het tegenovergestelde is heterogamie, waarbij de partners juist verschillen in deze kenmerken. In heterogame relaties kunnen de verschillen in achtergrond of waarden leiden tot uitdagingen, maar soms ook tot groei en een bredere blik op het leven. Onderzoek van onder andere het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) toont echter aan dat deze variant minder vaak voorkomt.

 

Waar kiezen we voor?

In onze keuze van een (soortgelijke) partner zijn er vier aspecten die deze keuze het zwaarste beïnvloeden: 

  •     Opleiding:

Verschillende onderzoeken laten zien dat zowel mannen als vrouwen in Nederland de neiging hebben een partner te kiezen met een vergelijkbaar opleidingsniveau. Deze trend is zelfs toegenomen naarmate het opleidingsniveau van vrouwen de afgelopen decennia is gestegen.

  •     Etniciteit:

Etnische homogamie speelde traditioneel een nadrukkelijke rol in Nederland, vooral onder mensen van de eerste generatie immigranten. Mensen kiezen vaak een partner binnen hun eigen etnische groep, omdat gedeelde culturele achtergrond en tradities een belangrijke rol spelen in partnerkeuze. Echter, naarmate de tweede en derde generaties meer geïntegreerd raken in de Nederlandse samenleving, is er een toename in etnische heterogamie (mensen die buiten hun eigen etnische groep een partner kiezen). Dit is vooral zichtbaar onder jongeren en hoger opgeleiden.

  •     Religie:

Religieuze homogamie is minder sterk dan in het verleden, aangezien Nederland steeds meer seculier is geworden. Toch blijven mensen met sterke religieuze overtuigingen vaak trouw aan de traditie van homogamie binnen hun geloofsgroep, vooral binnen conservatievere gemeenschappen. Ook hier geldt dat voor de jongere generaties religie een steeds minder belangrijke factor is bij de keuze van een partner.

  •     Leeftijd:

Leeftijdshomogamie is nog altijd een veelvoorkomend patroon in Nederland, waarbij mensen doorgaans een partner kiezen die dicht bij hun eigen leeftijd ligt. Dit is vaak gekoppeld aan gedeelde levensfasen en interesses. Tegelijk zijn relaties met grotere leeftijdsverschillen nog altijd taboe en meer nog als de vrouw de oudere partner is.

 

Garantie op succes?

Over het algemeen tonen de onderzoeken aan dat homogame relaties vaak stabieler zijn en minder conflicten ervaren, omdat partners meer gedeelde waarden en achtergronden hebben. Heterogame relaties kunnen succesvol zijn, maar vereisen vaak meer communicatie en aanpassing aan elkaars verschillen.

 De drie voornaamste redenen waarom homogame relaties vaak succesvoller zijn:

  1. Gedeelde waarden en interesses: In homogame relaties delen partners vaker dezelfde achtergrond, zoals opleidingsniveau, sociaaleconomische status, of cultuur, wat leidt tot meer overeenkomsten in waarden en levensdoelen. Dit vermindert conflicten en vergroot begrip en harmonie in de relatie.
  2. Betere communicatie en begrip: Partners met vergelijkbare achtergronden hebben vaak een vergelijkbare manier van communiceren en begrijpen elkaars standpunten beter, wat bijdraagt aan een betere onderlinge verstandhouding en minder misverstanden.
  3. Sociale acceptatie en steun: Homogame relaties worden vaak meer geaccepteerd door familie en vrienden, wat zorgt voor sociale steun en minder druk van buitenaf, wat het succes van de relatie kan bevorderen.

 

Wat past bij jou?

Kiezen we met ons hart of ons hoofd of allebei? Het lijkt er op dat het meestal een combinatie van beide is en dat resulteert vaak in de keuze voor een homogame partner. Zoals hierboven beschreven tonen onderzoeken aan dat homogame relaties vaak stabieler zijn en minder conflicten ervaren, omdat partners meer gedeelde waarden en achtergronden hebben. Heterogame relaties kunnen ook succesvol zijn, maar vereisen vaak meer communicatie en aanpassing aan elkaars verschillen.

De voorkeur voor homogamie in partnerkeuze blijft sterk aanwezig onder vooral oudere generaties, terwijl er onder jongere generaties tekenen zijn van een toenemende diversiteit en acceptatie van heterogamie. Jongeren voelen zich minder gebonden aan traditionele rollen en normen en uiten een toenemende drang naar individualiteit ook in hun partnerkeuze.

 

Nederlandse vrouwen geven overwegend de voorkeur aan een partner die op een of meerdere vlakken gelijk is. Geldt dat ook voor jou? Is jouw partner anders?