Hoeveel uren zit jij per dag? Meer dan je denkt!

Bewegen, een activiteit zo fundamenteel voor ons welzijn, wordt (te) vaak over het hoofd gezien in onze drukke levensstijl. Een recent onderzoek van TNO toont aan dat meer dan ooit Nederlanders een zittend bestaan leiden met alle gezondheidsgevolgen van dien. In een wereld waarin gemak en techniek ons steeds meer werk uit handen nemen, is het belangrijk om te erkennen dat beweging geen luxe is, maar een noodzaak. Schattingen van het aantal mensen dat vroegtijdig overlijdt als (in)direct gevolg van langdurig zitten komen uit op bijna 21.000 sterfgevallen per jaar, een schrikbarend cijfer.

Nederland, Europees kampioen zitten

 In 2021 brachten Nederlandse volwassenen in de leeftijd van 18 tot 64 jaar gemiddeld 9,6 uur per dag door in een zittende positie, verdeeld tussen ruim 10 uur op doordeweekse dagen en bijna 8,5 uur in het weekend. Nederland staat daarmee bekend als de ‘Europese kampioen van het zitten’, met een opmerkelijke 26% van de bevolking van 15 jaar en ouder die meer dan 8,5 uur per dag gemiddeld zittend doorbrengt, een percentage dat hoger is dan in enig ander Europees land. Ter vergelijking, het gemiddelde in EU-landen is 11%.

Letterlijk goed voor lichaam én geest

Het begint met de fysieke aspecten van bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt niet alleen onze spieren en botten, maar het verbetert ook onze cardiovasculaire gezondheid. Door te bewegen, stimuleren we de doorbloeding, waardoor ons lichaam makkelijker zuurstof en voedingsstoffen kan transporteren naar verschillende organen en weefsels. Dit vermindert het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en andere chronische aandoeningen die juist ontstaan ​​door een zittende levensstijl.

Maar de voordelen van bewegen beperken zich niet tot onze fysieke gezondheid; beweging heeft ook een diepgaand effect op ons mentale welzijn. Tijdens het sporten komt ons lichaam vrij van stresshormonen zoals cortisol en produceert het endorfines, chemische stoffen die ons een gevoel van geluk en welzijn geven. Dit kan angst verminderen, depressieve symptomen verlichten en ons algemene humeur verbeteren. Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging ons concentratievermogen verbeteren en onze cognitieve functie stimuleren, wat essentieel is voor het behouden van een scherpe geest naarmate we ouder worden.

Bewegen is verbonden zijn

Een ander belangrijk aspect van bewegen is het sociale aspect. Of het nu gaat om het deelnemen aan groepslessen in de gym, wandelen met vrienden of deel uitmaken van een sportteam, beweging biedt talloze mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale banden te versterken. Dit draagt ​​bij aan ons gevoel van onderlinge verbondenheid en vermindert juist gevoelens van eenzaamheid, wat op zijn beurt een positief effect heeft op onze algehele welzijn.

Nederland, ook Europees kampioen bewegen

Kortom, bewegen is niet alleen aanbevolen, het is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Meer dan ooit tevoren is het tijd om beweging te omarmen als een integraal onderdeel van onze dagelijkse routine, ongeacht hoe druk ons leven ook mag zijn. Het goede nieuws is dat Nederlanders ook bovengemiddeld sportief bezig zijn. Een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie toont aan dat 43% van onze bevolking regelmatig sportief beweegt (vs. 14% Europees) en slechts 4% nooit sport (vs. 31% Europees). Hiermee presenteert Nederland zich ook als voorloper in Europa en biedt onze sportieve inslag tegenwicht aan ons zittende professionele leven. Hup Holland Hup!

 

Hoeveel uren zit jij per dag? En beweeg je genoeg of te weinig? Geef jouw mening hier.